Weihenstephaner, het oudste bier ter wereld

Weihenstephaner is een tarwebier uit de oudste brouwerij ter wereld, de Beierse Staatsbrouwerij Weihenstephan. In 1040 kreeg een klooster in de stad Freising, in de buurt van München, het recht om bier te brouwen en te verkopen. Na 1800 gingen alle rechten en bezittingen over naar de staat Beieren, dat was toen nog een monarchie. Tegenwoordig zijn de brouwinstallaties de meest moderne ter wereld en is de Technische Universiteit München betrokken bij de brouwerij. Er wordt onderzoek naar het brouwen van bier gedaan en er worden brouwmeesters van wereldklasse opgeleid. Daarmee is Weihenstephaner niet alleen het oudste bier, maar ook het meest innovatieve.

Het Weizenbier als vaandeldrager

Weihenstephan is vooral bekend van het Hefeweizenbier. Meestal wordt bier gemaakt van gerstemout, maar Weizenbier wordt ook gemaakt van tarwemout. Dat geeft een andere smaak aan het bier, wat kruidiger en fruitiger. De smaak is vrij zoet en de schuimkraag is groot en romig. Het levert niet altijd een licht bier op. Er is ook donkere Hefeweizen en er is Weizen bokbier. Om Weizen of Weissbier te mogen heten moet er minimaal 50 procent tarwemout gebruikt zijn. In de praktijk is het percentage vaak hoger, tot wel 70 procent. Weizen wordt vaak verward met witbier. Daar zit ook tarwe in, maar daar is ongemoute tarwe in verwerkt. Ook wordt daar het speciale witbiergist voor gebruikt, dat witbier z’n karakteristieke frisheid geeft. Ook wordt aan witbier, koriander en sinaasappelschil toegevoegd. Een ander brouwproces en dus ook een andere smaak.

Niet alleen Weizen

Weihenstephaner bier is niet alleen tarwebier, de brouwerij maakt ook gewone pils en andere lagerbieren. Ook regulier bokbier zit in het assortiment. Alle bieren worden gemaakt volgens het Duitse Reinheitsgebot, de eeuwenoude regel die zegt dat bier alleen mag bestaan uit water, gerst, hop en gist. Deze regel werd later uitgebreid met tarwe als ingrediënt, zij het dat daar speciaal toestemming voor moest worden gevraagd. Dit om te voorkomen dat in moeilijke tijden het kostbare graan teveel voor bier zou worden gebruikt en niet voor brood en ander voedsel. Van de Weizen bestaan verschillende varianten, de ongefilterde weizen die je zou kunnen zien als de basisvariant is ook de meest gedronken soort. Maar er bestaat ook een gefilterde variant, de Kristall Weizen. Daarnaast zijn er diverse soorten die gemaakt worden met gebrande moutsoorten. Dat levert een donkere kleur op, de bekendste soort heet dan ook Dunkel Weizen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *