Wanneer vaccineren voor hepatitis?

Een hepatitis A inenting is essentieel als je op reis gaat. Maar hoe zit het met andere vormen van hepatitis? En in welke landen komt deze ziekte voor? Lees hier meer over hepatitis.

Hepatitis A

Deze vorm van hepatitis komt veel voor. Je wordt besmet met deze ziekte door middel van voedsel, drinkwater of oraal-anaal contact. Er is geen medicijn om deze ziekte tegen te gaan, wel kun je je laten vaccineren. Dit wordt dan ook aangeraden indien je naar een land gaat waar dit veel voorkomt. Hepatitis A is een leverontsteking die het meeste voorkomt bij kinderen, ook kan hij bij volwassenen voor komen. Omdat de symptomen zo licht zijn kan het zijn dat je niet merkt dat je ziek bent. Na de incubatietijd kun je last krijgen van koorts, vermoeidheid, pijn in de bovenbuik en misselijkheid. Bij volwassenen kunnen ogen geel worden en urine bruin. De ziekte duurt niet langer dan 6 weken en is niet levensbedreigend.

Vaccineren tegen hepatitis A

Gelukkig kun je je laten vaccineren tegen hepatitis A. Zodra jij je laat vaccineren ben jij je hele leven hiervoor beschermd. Bij de vaccinatie komen haast geen bijwerkingen kijken omdat er alleen gedode hepatitis virusdeeltjes in het vaccin zitten. Sommige mensen ervaren griepverschijnselen zoals verhoging of koorts. Ook hoofdpijn en spierpijn kan soms optreden na de injectie. Zodra je de prik hebt gekregen gaat jouw lichaam antistoffen aanmaken. Als je dan in aanraking met het virus komt kan het lichaam hepatitis A gemakkelijk bestrijden. Laat je daarom vaccineren als je op vakantie gaat naar een land waar deze ziekte heerst. Zo voorkom je onnodige gezondheidsproblemen.

Landen waar het voor komt

Volwassenen lopen deze ziekte vaak op als zij op vakantie zijn. In sommige landen zijn vaccinaties verplicht of aanbevolen, controleer dit dus altijd voordat je op reis gaat. De vaccinatie moet namelijk ook nog inwerken. Landen waar hepatitis A voorkomt liggen rondom de Middellandse Zee. Bijvoorbeeld Turkije, Marokko en Egypte. Ook landen in Oost-Europa komt hepatitis A voor. Ook in Zuid-Afrika komt de ziekte voor en is het verplicht je te laten vaccineren voordat je het land betreedt.

Conclusie

Hepatitis A is een vervelende ziekte, gelukkig is het niet levensbedreigend. Toch is het verstandig om je te laten vaccineren voordat je op reis gaat om het te voorkomen. Bekijk van te voren altijd welke ziektes er heersen in jouw vakantieland. Bij de vaccinatie komen weinig bijwerkingen kijken, soms alleen een lichte griep. De ziekte zelf zal niet langer dan 6 weken aanhouden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *