Op vakantie gaan voor de gezondheid

Wist je dat op vakantie gaan erg goed is voor iemands gezondheid en mentale stabiliteit? Het zijn feiten die al vaker onderzocht zijn, maar waarvan nog niet iedereen weet dat het waar is. Zowel de fysieke als mentale gezondheid heeft baat aan een goede vakantie of zelfs een lekkere stedentrip. Waarom dit is, dat lees je hier. Natuurlijk is het nu niet mogelijk om rustig op vakantie te gaan, maar het uitkijken naar een plekje in de zon kan al veel betekenen voor veel mensen.

Het geeft rust

De factor die het meeste meedraagt aan waarom op vakantie gaan een verbetering voor de gezondheid is, is de rust die een vakantie met zich meebrengt. Op vakantie gaan geeft de mogelijkheid om even weg te gaan van het dagelijks leven en om het oude, vertrouwde ritme te doorbreken. Voor veel mensen is elke dag wel ongeveer hetzelfde. Vakanties helpen om dit te doorbreken, omdat er andere dingen worden gedaan dan in het ‘normale’ leven. Het geeft dus eigenlijk de mogelijkheid om iemand anders te zijn, al is het voor maar een paar weken.

Het weg zijn van de plichten die iemand dagelijks tegen kan komen, geeft veel rust. Daarnaast worden stressniveaus ook verlaagd door op vakantie te gaan. Voor een paar dagen hoeft er niet gedacht te worden aan deadlines, die irritante collega’s of medestudenten of aan alle taken die nog in en rondom het huis gedaan horen te worden. Er kan gewoon genoten worden.

Lekker naar buiten

Zeker nu het grootste gedeelte van de mensen thuis werken, wordt er minder naar buiten gegaan. Dit betekent minder frisse lucht, minder zonlicht en minder beweging. Wanneer je op vakantie bent, is het eigenlijk vanzelfsprekend dat er lange dagen zoveel mogelijk buiten worden gespendeerd. Dit is zeker zo bij vakanties in warmere landen. Alles wordt buiten gedaan, terwijl dit thuis niet zo zou zijn. Het lichaam kan hierdoor weer even bijgevuld worden op vitamine D en frisse buitenlucht.

Daarnaast wordt er meer bewogen. Denk bijvoorbeeld aan zwemmen, skiën of lange wandelingen maken door de natuur of een leuk stadje. Allemaal dingen die niet veel mensen doen wanneer zij thuis zijn. Een verandering van de omgeving is natuurlijk iets dat zoveel mogelijk gezien moet worden, dus doe die wandelschoenen maar aan!

De herinneringen

En dan zijn er nog de herinneringen die gemaakt worden. Over het algemeen spendeert iemand meer tijd met de personen waarmee zij op vakantie zijn dan thuis. Dit geeft de perfecte gelegenheid om nieuwe, leuke herinneringen te creëren. Het geeft ook meer tijd voor persoonlijkere relaties, simpelweg omdat er meer tijd samen doorgebracht wordt.

Een stedentrip

Natuurlijk heeft niet iedereen altijd de tijd of het geld om op vakantie te gaan elke keer als er wat stress opduikt in het leven. Om toch nog wat andere cultuur op te doen en om nieuwe plekken te ontdekken, kan er gekeken worden naar een stedentrip, bijvoorbeeld een 3 daagse stedentrip. Deze trips kunnen overal op de wereld heen en kunnen dienen als eens soort mini- vakantie. Iemand kan toch loskomen van het dagelijks ritme en genieten van frisse lucht, alleen voor een kortere tijd en lagere prijs.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *